In al onze wijnen is het mogelijk dat er zich een klein deposit aan wijnkristallen vormt. Deze zijn volledig onschadelijk en zijn ook geen uiting van ‘een fout’, zelfs integendeel : hoe rijper en smaakvoller de druiven, hoe meer wijnsteenzuur en mineralen deze bevatten. Het is juist hun onderlinge interactie die een klein gedeelte van het zuur doet neerslaan in de vorm van zouten, namelijk tartraten. Schenk de wijn gewoon voorzichtig uit zodat de meeste kristallen in de fles achterblijven.
Assortiment
Indra Brut 2018
100% Johanniter
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door een korte koude maceratie. De persing gebeurt zeer zacht met een druk van maximaal 1 bar. De daaropvolgende alcoholische fermentatie komt op gang met geselecteerde gisten. Dit proces duurt meer dan 1 maand. Hierna blijft het sap nog 2 maanden in contact met de fijne droesem om een maximale extractie mogelijk te maken. De rijping van enkele maanden in inox vaten is de volgende stap en die wordt gevolgd door een tweede rijping van 39 maanden ‘sur lattes’ op de fles.
De neus opent met aroma’s van frisse citrus, rijpe appel, lychee en witte voorjaarsbloemen. Tijdens de aanzet bouwen de citrus-zuren progressief op. In het middenpalet vind je frisse smaken van limoen en groene appel. Tijdens de afdronk trekken de zuren lang door, hierbij vergezeld door rijpe en verse impressies van citrusvruchten. Helemaal op het einde krijg je nog een puntje mineraliteit op de tong.
Serveer hem als aperitief of bij fruitdesserts.
12,5% alcohol
Dosage : 3 gram per liter
Heidi 2018 Mouserende Wijn
55% Johanniter, 30% Regent, 15% Souvignier Gris
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door een korte koude maceratie. De persing gebeurt zeer zacht met een druk van maximaal 1 bar. De daaropvolgende alcoholische fermentatie komt op gang met geselecteerde gisten. Dit proces duurt meer dan 1 maand. Hierna blijft het sap nog 2 maanden in contact met de fijne droesem om een maximale extractie mogelijk te maken. De rijping van enkele maanden in inox vaten is de volgende stap en die wordt gevolgd door een tweede rijping van 39 maanden ‘sur lattes’ op de fles.
De fruitige neus biedt aroma’s van rode bessen, bosaardbeien, verse frambozen, citrus en een vleugje pompelmoes. En dit alles met een zeer subtiele onderliggende frisse kruidigheid. De aanzet, die bulkt van de fraîcheur, brengt een fruitig pakket waarin de focus op rode bessen ligt. Deze worden begeleid door elegante parels en fijne zuren die op het einde van het middenpalet met de andere elementen versmelten. De dosage laat zich hier discreet opmerken en zorgt voor een rond gevoel. In de afdronk laten de zuren terug van zich horen en vind je naast de rode vruchten ook citrus en pompelmoes.
Drink hem als aperitief of bij licht pikante Aziatische gerechten, schaaldieren of oesters.
12,5% alcohol
Dosage : 4 gram per liter
Ingmar 2020
100% Souvignier Gris
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld en gekneusd. Hierna volgt een korte koude maceratie. De persing gebeurt zeer zacht met een druk van maximaal 1 bar. De daaropvolgende alcoholische fermentatie komt op gang met geselecteerde gisten. Dit proces duurt meer dan 1 maand. De rijping op fijne droesem start met een verblijf van 2 weken in eiken vaten en wordt gevolgd door een 6 maanden durend verblijf in inox vaten.
In de neus vinden we een rijk palet met aroma’s van rijpe groene appel, peer, agrum, wit steenfruit, nectarine en een vleugje ananas en pompelmoes, dit alles bij een minerale ondertoon die voor extra gelaagdheid zorgt. De rijke en frisse aanzet evolueert heel snel in een ragfijne vertoning van peer, agrum, ananas en wit steenfruit. Deze wijn blijft steeds prachtig in balans waarbij de fruitige en zeer precieze zuren de toon aangeven. In de afdronk vinden we, naast impressies van appel, citrus en pompelmoes, een verfrissend bittertje dat een reflectie is van de mineraalrijke bodem. Hierbij lijkt geen einde te komen aan de perfect afgelijnde zuren.
Serveer hem bij zalm met asperges, tonijn, gevogelte, kalfslapje, vis en oesters.
12,5% alcohol
Restsuiker : 0,7 gram per liter
Tristan 2020
100% Johanniter
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door een korte koude maceratie. De vinificatie van beide druivenrassen neemt gezamenlijk plaats. De persing gebeurt zeer zacht met een druk van maximaal 1 bar. De daaropvolgende alcoholische fermentatie komt op gang met geselecteerde gisten. Dit proces duurt meer dan 1 maand. Hierna blijft het sap nog 2 maanden in contact met de fijne droesem om een maximale extractie mogelijk te maken. De rijping van 7 maanden in inox vaten is de laatste stap.
Het frisse palet etaleert aroma’s van witte perzik, groene appel, citrus en een subtiele impressie van anijs. Hiernaast biedt de neus een vrij expressieve mineraliteit. Van bij de aanzet brengt hij een zeer aangenaam en fijn mondgevoel waarbij de verschillende elementen perfect in balans zijn. Het lange palet zorgt voor smaken van rijpe citrus, appel en peer. Deze evenwichtige wijn behoudt steeds zijn fraîcheur en laat daardoor alle ruimte aan het sappige fruit. Deze Johanniter geeft met zijn tintelende mineraliteit een typisch koud klimaat-Riesling gevoel.
Serveer hem bij schaaldieren, fijne visgerechten met lentegroenten, zomerse salades, coquilles Saint-Jacques en gebakken tongfilet.
12% alcohol
Restsuiker : 0,1 gram per liter
Karl 2021
50% Johanniter, 40% Souvignier Gris en 10% Roland
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld en gekneusd. Hierna volgt een korte koude maceratie. De persing gebeurt zeer zacht met een druk van maximaal 1 bar. De daaropvolgende alcoholische fermentatie komt op gang met geselecteerde gisten. Dit proces duurt meer dan 1 maand.
De 7 maanden durende rijping op fijne droesem neemt plaats in inox vaten.
De complexe neus brengt geuren van gele perzik, citrus, pompelmoes, intense zomerse bloemen, acacia en een prachtige kruidigheid. Bij de meer discrete impressies vinden we kleine rode bosvruchten en een rokerige toets. Een zeer subtiele maar brede mineraliteit rondt het geheel af. In de mond opent deze funky wijn met een uitgesproken aciditeit waarvoor de citrusvruchten verantwoordelijk zijn. In het fruitige middenpalet stelen sinaasappelzeste, rijpe agrum, mandarijntjes, groene appel en een vleugje pompelmoes de show. In de lange afdronk, die bulkt van de fraîcheur, merken we ook een klein bittertje op dat hem een speels karakter geeft. Doorheen gans de proefervaring zorgt de onderliggende mineraliteit voor een zeer gelaagde wijn.
Serveer hem bij gerookte zalm en heilbot, pasta met zeevruchten, stevige visgerechten of gewoon als meditatiewijn.
12% alcohol
Red Blend 2019
80% Regent en 20% Cabernet Sauvignon (Hongarije)
30 maanden rijping in eiken vaten van 225 liter.
De attractieve en fruitige neus brengt geuren van zwarte bessen, braambessen en kersen. Na walsen komen ook nog meer subtiele aroma’s van ceder, kreupelhout, pioenroos en zomerse kruiden vrij. Een delicate geroosterde impressie rondt het geheel af. In de mond trekt het jonge rode en zwarte fruit direct de aandacht. Naast het fruitige aspect vinden we ook witte peper, rode paprika en een frisse kruidigheid. Een klein bitterke laat zich even opmerken maar al snel zorgen de zuren terug voor de fraîcheur. In de afdronk verschuift de focus naar de rode vruchten en de kruiden. De houtopvoeding is perfect geïntegreerd en enkel zeer subtiel merkbaar.
Serveer hem bij stoofpotjes, gebraad, lamsvlees
13% alcohol
Cabernet Sauvignon 2019
100% Cabernet Sauvignon (Hongarije)
30 maanden rijping in eiken vaten van 225 liter.
De neus biedt een mix van rijp rood en zwart fruit, een puntje paprika, een subtiele rokerigheid, munt, kreupelhout en zomerse kruiden. De mond opent met rijpe paprika, bosvruchten en cichorei. In deze stevige wijn ligt de focus op de secundaire en tertiaire aroma’s met grafiet, koffie en sigarenkistje. De rijpe en soepele tannines zijn volledig versmolten. Tijdens de afdronk trekken de leuke bitters even de aandacht naar zich toe.
Serveer hem bij grillades, gerijpt vlees en stoofpotjes van wild.
13,5% alcohol
Liam 2018
100% Regent
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door de maceratie en fermentatie die samen verlopen. Tijdens de eerste weken wordt er 2 maal per dag een pigeage uitgevoerd. Dit trage proces verloopt in open vaten aan een relatief koude temperatuur en neemt meer dan 2 maanden in beslag. Dit zorgt voor een zeer lange extractie op schil. Na een zeer lichte persing gaat de wijn in reeds eerder gebruikte eiken vaten van 225 liter voor een 25 maanden durende rijping.
De neus opent met cassis, rijp zwart bosfruit en medicinale kruiden. Bij de meer delicate aroma’s vinden we een subtiele nuance van munt, amandelen en zwarte peper. Dit alles bij een minerale ondertoon. In de mond etaleert de aanzet intense en fruitige zuren. In het middenpalet vinden we milde tannines die mooi rijp zijn. De focus ligt op een mix van rood en zwart fruit met rode kersen, cassis en aardbeien. De fijne zuren die deze wijn dragen trekken door tot in de afdronk. Een subtiele houtimpressie en een zeer delicaat gebrande toets op het einde van de afdronk verraden de vatopvoeding. Het geheel wordt afgewerkt met een expressie van mineralen die een mooie reflectie zijn van het terroir.
Serveer hem bij stoofpotjes, klein wild, rood vlees, de kruidige mediterrane keuken, lamsvlees…
13,5% alcohol
Liam 2021 - Summer Breeze
100% Regent
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door de maceratie en fermentatie die samen verlopen. Tijdens de eerste weken wordt er 2 maal per dag een pigeage uitgevoerd. Dit trage proces verloopt in open vaten aan een relatief koude temperatuur en neemt meer dan 2 maanden in beslag. Dit zorgt voor een zeer lange extractie op schil. 6 maanden rijping op fijne droesem in inox tanks.
Deze fruit-driven Regent kent een zeer toegankelijke neus waarbij we wilde frambozen, kersen en bramen opmerken. Hij brengt verder een expressie van fijne kruiden, muntblaadjes, een vleugje witte peper en een koele mineraliteit. De uitgesproken sappige wijn zorgt voor een zeer frisse en fruitige aanzet met veel rood fruit en een subtiele citrus-toets. De soepele tannines zijn al volledig geïntegreerd en spelen enkel op de achtergrond mee en laten zo alle ruimte aan het fruit.
Tip: lichtjes koel serveren.
Serveer hem zeer lichtjes gekoeld als aperitief of bij pasta, de mediterrane keuken, varkenslapje, kalfsvlees, pluimwild, BBQ…
11,5% alcohol
Merlot 2017
100% Merlot (oorsprong uit Hongarije)
De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnmakerij waar de trossen worden ontsteeld. Hierna gebeurt een kneuzing van de druiven, gevolgd door de maceratie en fermentatie die samen verlopen. Tijdens de eerste weken wordt er 2 maal per dag een pigeage uitgevoerd. Dit trage proces verloopt in open vaten aan een relatief koude temperatuur en neemt meer dan 2 maanden in beslag. Dit zorgt voor een zeer lange extractie op schil. Na een zeer lichte persing gaat de wijn in reeds eerder gebruikte eiken vaten van 225 liter voor een 12 maanden durende rijping.
De complexe neus biedt een uitgebreid palet aan aroma’s met zure kers, kruiden, een mix van rood en zwart fruit waarin we wilde, rode en blauwe bessen opmerken, pruimen en florale impressies. Na de minerale aanzet neemt het fruit snel over. In het sappige middenpalet domineren de frisse en fruitige zuren, met daarnaast ook nog smaken van witte peper en vanille. In de afdronk ligt de focus op de rode vruchten.
Serveer hem bij pastagerechten, konijn met pruimen, pluimwild en de mediterrane keuken.
12,5% alcohol
Kweepeer 2019 - 50 cl
Kweepeer en Saint Rémy peer
De peren worden verhakseld in de fruitmolen en ondergaan hierna een directe persing. Na een lange voorklaring volgt een zeer lange fermentatie die meer dan 6 maanden in beslag neemt. De daaropvolgende rijping gebeurt in inox tanks. De 15 maanden durende rijping neemt plaats in inox vaten.
De neus brengt zachte impressies van honing, kweepeer, gekonfijt fruit en gele bloemen. Het palet opent met expressies van kweepeer en citrus. De zuren zijn vrij nadrukkelijk aanwezig en dragen het fruit dat fris overkomt. Tijdens de afdronk verschuift de focus wat meer naar citrus en gaan de zuren lang door, waarbij ze weerwerk bieden aan de zoete component van deze fruitwijn. Dit leidt tot een leuke interactie tussen zuur en zoet.
Serveer hem bij gebak en zoetigheden.
15% alcohol
Restsuiker : 90 gram per liter
De klaring gebeurt enkel met bentoniet (klei) en door een filtering met cellulose filters. De rode wijn is ongefilterd gebotteld. We maken dus geen gebruik van gelatine. Al onze wijnen zijn dus vrij van dierlijke producten en zijn dus vegan. In de wijngaard gebruiken we geen schadelijke sproeistoffen.