Het Domein
Ons verhaal
Tijdens mijn jeugd bracht ik veel tijd door op de boerderij van mijn tante in de Vlaamse Ardennen. En daar kregen mijn twee passies vorm: ik wou boer worden, werken “op ’t land” en met mijn eigen handen iets tastbaars creëren en daaruit veel voldoening krijgen. En ik ontwikkelde een passie voor natuur en wetenschappen: plantjes, dieren en hun interacties, en hoe alles groeit en bloeit. Mijn vader zorgde voor de eerste kennismaking met het wijngebeuren. We gingen samen op zoek naar fruit en berkensap om fruitwijnen te maken en zo begon de wijnmicrobe langzaam te kriebelen. Maar die “romantische” gedachten werden even opzij geschoven en het leven nam een andere wending: een groot gezin stichten en een bedrijfje oprichten dat zich specialiseert in renovatie. Maar dan, in 2013, kregen we de kans om een hoeve te kopen met 1 ha landbouwgrond erbij. Toen groeide al snel de gedachte om een wijngaard aan te leggen.
Boeken en cursussen wijnbouw werden verslonden en zoals alles gaat in mijn leven, namelijk “snel”, werden reeds in 2014 de druivenstokken geplant. Met de hulp van mijn vrouw Heidi en onze vier zonen kregen op enkele weken tijd bijna 4000 plantjes een plaatsje in ons gezin en ons hart. Bijna 1000 palen, 30 km draad en 200 kg graszaad toverden deze akker om tot een echte wijngaard: “de Hasseltkouter”.
In de keuze voor de druivenrassen hebben we ons laten leiden door onze passie voor de natuur en de drang om het ecologische evenwicht niet te verstoren. Zo kwamen we al snel uit bij hybride, meer resistente rassen, waarover je hieronder in de rubriek wijngaard meer info vindt. Herbiciden en insecticiden worden dus ook gemeden en wat schimmelwering betreft, gebruiken we enkel producten die ook in de bio-landbouw zijn toegestaan. Ook de goede ligging van de wijngaard helpt ons om mooie, gezonde en volrijpe vruchten te kweken.
De daarop volgende jaren staken we onze energie in de ontwikkeling van de wijngaard en het uitbouwen van onze wijnkennis.
Het volgende punt op onze agenda was de realisatie van een wijnmakerij. De oude koeienstallen werden gestript en omgebouwd en de overige bijgebouwen werden gesloopt. Daar kwam uiteindelijk de garage en de degustatieruimte om gasten te ontvangen. Deze werden aangekleed met padoukplanchetten .
De naamgeving van het domein lag voor de hand, de oprichters: Heidi Van Wetter en Karl Van Den Berghe. En ook voor de namen van de wijnen hebben we het dicht bij huis gehouden. De eerste vier cuvées die we op de markt hebben gebracht dragen de namen van onze vier zonen: Liam, Tristan, Ingmar en Indra.
Onze droom is om hier een mooi wijndomein te realiseren voor onze vier zonen en hun toekomstige gezinnen. En natuurlijk ook om jullie een lekker wijntje te kunnen aanbieden dat met hart en ziel gemaakt is in de Vlaamse Ardennen!
Wijngaarden
De Hasseltkouter wijngaard die in 2014 is aangeplant profiteert van een uitstekende ligging. Dit zacht hellend perceel is pal zuidwaarts gericht en baadt zo volop in de middagzon. Het open landschap geeft de wind vrij spel en dit zorgt voor een snelle opdroging van de regendruppels en de ochtenddauw zodat ziektes en schimmels minder kans krijgen. Het licht glooiend karakter zorgt ook voor een extra bescherming tegen de door wijnbouwers zo gevreesde vorstschade in het voorjaar. De koude lucht glijdt langzaam tussen de ranken naar het laagste punt en deze lucht wordt ingenomen door iets warmere lucht uit de bovenliggende lagen. Deze kleine temperatuurwinst kan het verschil maken tussen een volledig verlies van de oogst of het redden ervan. Ook op een zomerse dag zorgt de zachte hellingsgraad voor extra luchtcirculatie en zo hebben we een natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen schimmel. De cultivatie van de wijngaard gebeurt op biologische wijze, echter wel zonder de poespas van een certificaat. We hechten hier heel veel belang aan en we streven naar een rijke en gezonde biodiversiteit. Het gebruik van herbiciden is hierbij volledig uit den boze. De strijd tegen het onkruid gebeurt dus op mechanische wijze waar mogelijk en voor de rest met noeste handenarbeid.
De bodem bestaat voornamelijk uit klei en leem met een mineraal-rijke onderlaag. De wortels van de nog vrij jonge ranken gaan dus jaar na jaar hun voeding meer in deze complexe diepere lagen zoeken en dit gaat in de toekomst tot nog meer minerale componenten in onze wijnen leiden. Deze rijke ondergrond zorgt dus voor meer dan voldoende voeding. Om de opbrengst goed onder controle te houden doen we een dubbele snoei op het einde van het voorjaar waarbij we enkel de meest belovende nieuwe scheuten laten staan. In de zomer gebeurt er dan ook nog een groene pluk zodat de energie maximaal geconcentreerd wordt in enkele trossen die dan alle rijkdom van de bodem bevatten. De ranken worden volgens de ‘Cordon Simple’ techniek gesnoeid. We hebben ervoor gekozen om de stam op 80 cm hoogte af te buigen, wat iets hoger is dan gebruikelijk. Maar dit maakt de cultivatie van de wijngaard iets gemakkelijker en heeft als voornaamste voordeel dat bij een fikse regenbui het opspattende water de onderste trossen en bladeren moeilijker bereikt, wat tot minder kans op schimmel leidt. Dit maakt het ons ook gemakkelijker om het gebruik van chemicaliën af te zweren.
Deze 1 hectare grote wijngaard is 250 meter lang en bestaat uit vijftien rijen. Daarbij vind je er negen met Johanniter, vijf met Regent en één met Souvignier Gris. Dit zijn geen ronkende namen en dus zeker niet de meest bekende druivenrassen, maar deze resistente rassen zijn zeer geschikt voor ons klimaattype en hun natuurlijke weerstand tegen ziektes is een grote hulp in de biologische wijnbouw. Johanniter is een kruising tussen vier rassen : Riesling, Seyve-villard, Ruländer en Gutedel. In dit rijtje klinkt Riesling het meest bekend in de oren en Johanniter bevat ook de meeste karakteristieken van deze druif. Regent is een blauw druivenras en dit leidt tot een rode wijn. Deze kruising is pas rond de eeuwwisseling echt in opkomst gekomen maar door zijn snel rijpingsproces is het misschien wel de beste druif om in ons klimaat te telen. Voor een rode wijn in een koel klimaat kun je hem vrij vol en stevig noemen. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Pinot Noir uit de Noordelijke Bourgogne of Spätburgunder. Souvignier Gris is zoals de andere druiven ook een resistent ras dat vrij recentelijk uit een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Bronner is ontstaan. Dit rode druivenras met wit vruchtvlees zorgt voor elegante en complexe droge witte wijnen.
De Hoeve wijngaard ligt achter de wijnmakerij en is met zijn 8 are een stuk kleiner. Op dit perceel dat in 2016 is aangelegd staan enkel Souvignier Gris ranken. Door het vrij ingesloten karakter heerst hier een micro-klimaat waardoor het hier iets warmer is dan in de Hasseltkouter wijngaard. De druiven rijpen hier dus iets sneller en bereiken zo vlot hun optimale rijpheid. Je hebt hier minder speling van de wind maar de snelle opwarming zorgt ook voor een uitdrogend effect zodat biologische wijnbouw ook hier perfect mogelijk is.
Wijnmakerij
In de wijnkelder werken we volgens één principe : de uiteindelijke wijn moet een zo puur mogelijke expressie zijn van de trossen aan de ranken. Tijdens de vinificatie grijpen we dus zo weinig mogelijk in.
Tijdens de manuele pluk ondergaan de trossen een strenge selectie. De oogst gebeurt steeds tijdens de frisse ochtendlijke uren zodat de druiven minder gevoelig zijn voor ongewenste oxidatie tijdens het korte transport naar de wijnmakerij. De trossen komen daar in kleine kratten aan en worden ontrist. Na een korte maceratie volgt de alcoholische fermentatie die met aangepaste gisten op gang wordt gebracht. We kiezen voor een lange fermentatie aan een lage temperatuur. Zo krijg je een geleidelijk proces met een lang contact tussen het sap en de droesem, waarbij de extractie op een zachte manier plaatsvindt. We hebben ook voor kleine fermentatievaten gekozen : de beperkte hoeveelheid sap per vat helpt ook om de temperatuur tijdens de fermentatie niet te snel te laten oplopen. Sommige wijnen ondergaan ook nog een malolactische fermentatie, die keuze maken we voor elk vat afzonderlijk.
We verbouwen een breed gamma aan wijnen met zowel droog als zoet wit, rood, bubbels en fruitwijnen. De rijping voor de witte wijnen gebeurt op inox om zo de fruitsmaken maximaal tot hun recht te laten komen. De rode wijn kent een lang verblijf in eiken vaten van 225 liter. De mousserende wijnen laten we een lange rijping “sur lattes” ondergaan die tot 24 maanden kan oplopen. Door onze pure en cleane manier van werken kunnen we onze wijnen met een zeer laag sulfietgehalte, dat ver onder de wettelijke norm ligt, op de markt brengen. De complexe fruitsmaken krijgen dus alle kans om te schitteren in het glas.